La Mitja Marató i la Marató València aposten per ser proves més sostenibles
18 novembre, 2019
LaMitja Marató i la Marató Valencia Trinidad Alfonso EDP, així com la10K Valencia Trinidad Alfonso, treballen intensament perquè les proves siguen cada vegada més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient i aconseguir també l’excel·lència en este aspecte. Així, enguany han posat en marxa, juntament amb els seus col·laboradors, diferents accions com ara l’eliminació de bosses de plàstic, reciclatge de residus i roba o la reducció d’emissions de CO2 a l’atmosfera.
En la línia iniciada la passada edició amb la substitució de les bosses del corredor pergymsacks d’EDP(material tèxtil no teixit) reutilitzables, enguany l’organització de les proves, a càrrec de la Sociedad Deportiva Correcaminos i l’Ajuntament de València, ha fet un esforç encara més gran per a eliminar també les últimes bosses de plàstic de meta (en les quals s’entrega l’avituallament final). Això suposa un estalvi entre les tres carreres d’unes100.000 bosses –35.000 en la Mitja Marató, 50.000 en la Marató i 15.000 en la 10K–, per les 78.500 de la passada edició.
A més, de la mà d’Ecoembes, es col·loquen més de 300 contenidors grocs (pots, brics i envasos de plàstic) i blaus per a cartó entre els tres recorreguts. Igualment, també es col·loquen contenidors diferents en les fires del corredor de les proves per a arreplegar els residus. De fet, en la Mitja Marató València celebrada el passat 27 d’octubre, Ecoembes va recuperar per a reciclar el 99,9 per cent dels envasos de botelles de plàstic que es van generar durant la carrera. Un treball que es reforça amb voluntaris que informen sobre la importància de reduir i reciclar.
En esta labor també col·labora en 2019Coca-Cola, que tant el 27 d’octubre com l’1 de desembre donen suport a la recollida de plàstics i botelles col·locant personal per a fer eixar labor específica en la zones d’eixida i meta dins dels seus “Esdeveniments amb Bon Ambient”. També és responsable dels missatges de conscienciació que lluïxen enguany en les camisetes tots els voluntaris amb el missatge “La nostra Meta: residu zero”.
Des de l’organització s’ha tractat també de reduir l’ús de paper en els processos. Des de l’any passat es van eliminar tots els que s’incloïen en la bossa del corredor i els documents oficials es van enviar en formats digitals. A estes mesures, se suposa l’ús de paper amb certificat PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification – Programa de Reconeixement de Sistemes de Certificació Forestal) en les revistes oficials de les proves.
Vehicles cent per cent ecològics
L’entrada deHyundaientre els patrocinadors de les proves també ha suposat un impuls a la sostenibilitat, ja que tots els vehicles oficials que s’utilitzen són cent per cent ecològics i, per tant, de zero emissions. Entre tota la gamma que s’utilitza, destaca especialment el Hyundai NEXO, el cotxe de cap de carrera que emet únicament gotes d’aigua a l’atmosfera, i així purifica l’aire en circular i contribuïx a facilitar el rendiment dels atletes durant la carrera.
Ponxos reutilitzables en la Marató
Una de les principals novetats d’esta edició de la Marató València del pròxim 1 de desembre és que s’han retirat les mantes tèrmiques que no tenen cap possibilitat de reciclatge. En lloc d’estes mantes tèrmiques, s’ha donat l’opció al corredor en línia de meta de tindre un ponxo tèrmic reutilitzable.
Les habituals mantes són de sol ús i no es poden reciclar, mentre que els ponxos tèrmics –que poden adquirir tots els inscrits–, a més de mantindre la calor corporal i protegir els corredors de les inclemències del temps, es poden utilitzar tantes vegades com vulga el corredor.
Koopera arreplega la roba per a donar-li un segon ús
Un any més,Koopera Càritasestarà present en la Marató València, tant en la fira del corredor Expo Esport, on tindran un contenidor per a arreplegar roba usada, com en l’eixida, on un ampli dispositiu recull milers de quilos de les peces d’abric que els corredors es lleven abans d’iniciar la carrera.
Koopera té com a objectiu la inserció sociolaboral de persones en situació o risc d’exclusió social, mitjançant activitats de serveis ambientals, reutilització i reciclatge o consum sostenible. Les plantes de reutilització Koopera processen el tèxtil, calçat i altres articles de basar, que són depositats als contenidorss.