x

Consells previs a la 4.0 Marató Valencia Virtual Edition

28 novembre, 2020

La Marató i Mitja Marató Valencia Trinidad Alfonso EDP Elit Edition presenten l’ampli dispositiu mèdic i sanitari que acompanyarà l’organització d’esta cita en la qual participaran prop de 300 atletes professionals el pròxim 6 de desembre, una edició especial marcada per les restriccions i les mesures de seguretat que ha provocat la pandèmia mundial de la COVID-19.

Després d’anunciar el seu recorregut reduït a una volta (mitja marató) i dos voltes (marató) i l’accés restringit al públic en les zones d’eixida i meta a la Ciutat de les Arts i les Ciències, l’organització va explicar les diferents mesures i accions que es duran a terme per a crear una bambolla sanitària al voltant dels corredors elit, així com les mesures excepcionals de seguretat per a garantir un gran espectacle esportiu amb el mínim risc sanitari també per a les persones que treballaran en este esdeveniment, la celebració del qual és de vital importància, ja que per a molts dels atletes que viatgen a València l’objectiu és la classificació olímpica. 

La prova tindrà un dispositiu mèdic propi, coordinat per Luis Cort, responsable mèdic de la Marató València, el qual ha format part del grup de treball internacional per a abordar la celebració d’esdeveniments esportius post COVID-19, i que ha dissenyat un estricte protocol mèdic. “Quan apliquem les mesures de prevenció d’esta carrera el risc és moderat, i d’això es tracta. D’una carrera que no suposa un risc per a la ciutat”, va afirmar el doctor Cort, que va explicar al detall el protocol i el dispositiu mèdic i sanitari que tindrà esta Elit Edition. 

Els atletes internacionals, arribats de més de 40 països de tot el món, s’hauran de fer una prova PCR en origen i remetre-la a Circular-Lab, la consultoria externa amb la qual col·laborarà la prova per a recopilar totes les dades i garantir, si és necessari, la traçabilitat dels passos dels atletes des del seu origen fins que arriben a València. Luis Samaranch, director de màrqueting d’esta plataforma digital avançada, la qual permet integrar, digitalitzar i interpretar gran quantitat de dades, va afirmar que “amb Connect-by Circular-Lab tenim la seguretat de controlar qualsevol possible risc, ja que disposem de tota la informació necessària en temps real, la qual ens permet anticipar-nos a qualsevol situació i amb protocols clarament definits per eines d’intel·ligència artificial”.

És la segona ocasió en què Valencia Ciudad del Running ha comptat amb la plataforma Connect by Circular-Lab per a mantindre la seguretat de la competició, tant dels atletes com del seu entorn, després de l’NN Valencia World Record Day, que va tindre molt d’èxit. Esta eina oferix la seguretat de comptar amb un esdeveniment massiu lliure de COVID, la qual cosa és possible gràcies a l’establiment de protocols predissenyats i adaptats a totes les fases de la competició, des de la prevenció, detecció, actuació i adaptació en cas que algun atleta siga positiu.  

Una vegada arriben a València, tots els atletes, entrenadors i managers s’aïllaran en els dos hotels bambolla que ha tancat l’organització per a este esdeveniment (amb l’AC Hotel València com a principal seu general de l’elit), on novament seran sotmesos a una PCR prèvia a la participació en la prova. Per a aconseguir-ho, es comptarà amb l’ajuda de Bionos Biotech, el laboratori encarregat de vetlar perquè la prova tinga lloc amb els màxims estàndards de seguretat sanitària. 

Bionos desenvoluparà anàlisis de PCR a partir de mostres nasofaríngies i orofaríngies, per a identificar la presència de la COVID-19 als atletes que vagen a participar, i també al seu entorn pròxim (entrenadors, mànagers, etc.). José Luis Mullor, director científic del Laboratori Bionos, situat a l’hospital La Fe de València, va explicar que “es faran proves de PCR per a complir amb els màxims estàndards de seguretat, ja que és la prova de referència amb més sensibilitat per al control del virus. Els resultats estaran disponibles el mateix dia de la presa de mostres, 48 hores abans de la carrera, per a assegurar que la prova es desenvolupa en condicions lliures de covid (covid-free).

Les preses de mostres es faran el divendres 4 de desembre als hotels on residiran els atletes. Els resultats es proporcionaran el mateix dia de la presa de mostres i cap atleta amb un resultat positiu prendrà l’eixida diumenge

Un dispositiu de rastreig per a tota l’organització

A més, Movistar, patrocinador tecnològic de la prova, dotarà l’organització de mil unitats del seu dispositiu de control de distància i traçabilitat, que permetrà monitorar de manera anònima a tot el personal acreditat per a l’esdeveniment, avisarà amb una llum o amb un so quan es mantinga la distància de 2 m entre els dispositius i permetrà rastrejar la traçabilitat dels possibles casos positius després de l’esdeveniment amb aquelles persones amb les quals s’haja mantingut un contacte estret, la qual cosa ajudarà les autoritats sanitàries a localitzar possibles casos positius entre les persones implicades en l’organització de la carrera. 

José Manuel Plaza, gerent territorial de Telefónica a la Comunitat Valenciana, va explicar els avantatges d’este nou dispositiu, que s’aplica per primera vegada en un esdeveniment a l’aire lliure d’esta magnitud: “Este és el primer de tres anys en què Movistar s’unix a la Mitja Marató i la Marató Valencia Trinidad Alfonso EDP, i en un any tan especial, com a empresa tecnològica volem que la nostra innovació aporte valor a les persones i als esportistes. Per això, aportarem a esta edició de la competició este sistema de control de distància i traçabilitat Covid basat en tecnologia ’beacon’ i ’bluetooth’ de baixa energia”

Este sistema és capaç d’avisar en temps real en cas d’incompliment de distància entre participants i de notificar a una persona que ha tingut contacte amb un cas diagnosticat de COVID-19. Tot això a través d’un servei cloudamb dades encriptades que complix al 100 % amb el Reglament General de Protecció de Dades. Segons Plaza, “esta aliança forma part del compromís de Movistar de donar suport a l’esport espanyol i impulsar l’ús de la tecnologia com la gran aliada dels esportistes i les organitzacions”.

Finalment, l’esdeveniment comptarà amb la decisiva contribució de la Reial Federació Espanyola d’Atletisme, que enviarà Álvaro del Pozo, delegat COVID-19 per a aquesta cita Elit Edition, a la cita. Del Pozo va assegurar que “la meua és una figura que s’ha creat ara perquè no podíem parar”. “Hem de vetlar per l’interés de tot l’atletisme general i amb aquesta finalitat generem protocols estrictes”, va afegir.

A més, Farmacia Ribera, col·laborador de la prova des de fa quatre anys, aportarà el material fungible necessari per a complir les mesures sanitàries implantades. Des de mascaretes FFP2 o guants de nitril per al personal que en necessite fins a estacions de control de temperatura corporal per a les zones sensibles de l’esdeveniment. 

Cleanity
 
aportarà a l’esdeveniment el material necessari per a oferir les solucions òptimes en higiene i desinfecció de les zones més importants del desenvolupament de la carrera.  L’empresa dona suport a la Marató amb solucions hidroalcohòliques desinfectants de mans i amb dispensadors automàtics.

Notícies relacionades