x

La Marató Valencia 2018 va generar més de 186.000 pernoctacions i un gasto turístic de 17,7 milions d’euros a la ciutat

19 febrer, 2019

La Marató Valencia Trinidad Alfonso EDP és l’esdeveniment esportiu més important de la ciutat de València i el que continua oferint xifres econòmiques més positives. Un any més, l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie) ha realitzat l’estudi d’impacte econòmic sobre la passada edició de 2018, quan la Marató Valencia va aconseguir una de les deu millors marques del món i va batre el rècord d’Espanya de corredors inscrits i arribats a meta.

Presentacion Impacto Economico Maraton Valencia
L’informe de l’última edició torna a oferir xifres molt positives, tant per l’impacte que ha tingut en l’economia valenciana com per la valoració que fan els corredors de la millor prova d’Espanya. Este rigorós estudi encarregat a l’Ivie demostra que el gasto de l’organització, a càrrec de l’SD Correcaminos i l’Ajuntament de València, és de 4,8 milions d’euros i que cada euro invertit en l’esdeveniment s’ha traduït en 3,7 euros generats en gasto turístic associat a la marató (17,7 milions d’euros), amb major percentatge en les partides de serveis d’allotjament i menjar.

Impacto Economico Maraton Valencia
L’informe de l’equip del director adjunt de l’Ivie i catedràtic de la Universitat de València, Joaquín Maudos, afig un valor extra rellevant, quan determina un impacte econòmic total de la Marató sobre l’economia valenciana de 13,2 milions en termes de renda (sous i salaris, més beneficis aportats al PIB), i la creació i manteniment de 429 llocs de treball (equivalent a temps complet a l’any). Mentre que l’impacte sobre l’ocupació és similar al de l’anterior edició, la renda generada augmenta un 3,4%.

Del total de la renda generada l’any 2018, el 65,2 % correspon al gasto de participants i el 34,8 % al gasto en l’organització d’este esdeveniment d’àmbit mundial. Esta elevada xifra reflectix la rellevància de l’esdeveniment i el benefici per a la ciutat, ja que només el 3,2 % del gasto ix de diners de les institucions públiques. L’aportació dels patrocinadors suposa el 67 % del gasto i les inscripcions de corredors el 26 %, mentre que el 4 % s’obté d’altres ingressos per activitats paral·leles.

Els elevats percentatges de corredors i acompanyants vinguts de la resta d’Espanya (39,6 %) i de l’estranger (29,5 %) entre la suma de participants de la Marató i la 10K paral·lela han aportat un gasto enorme en la seua visita a la ciutat del running, ja que durant este esdeveniment van arribar 12.409 participants de la resta d’Espanya i 9.243 corredors estrangers de la marató o la 10K, en grups de 3,7 persones de mitjana en el cas del corredor nacional (2 dies d’estada) o de 3,0 visitants estrangers (amb una mitjana d’estada a la ciutat de 3,4 dies). Els participants i acompanyants que viatgen a València per a córrer en este esdeveniment han generat 186.105 pernoctacions a la ciutat, la qual cosa suposa un increment d’un 11 % respecte a l’any anterior en este concepte, a causa del major nombre de corredors i acompanyants (73.642 enfront de 56.470 de l’any 2017, un 30 % més).

Un altre informe elaborat per Telefónica, amb el mesurament dels dispositius mòbils dels usuaris, revela que el corredor nacional sol quedar-se a la zona de la Ciutat de les Arts i les Ciències, mentre que l’internacional té la seua àrea d’influència al centre de la ciutat.

Satisfacció: 98 % de corredors recomana Marató Valencia

A més del treball de camp realitzat amb 624 qüestionaris entre els participants durant la seua visita a València per a córrer la Marató o 10K, l’equip de l’Ivie va analitzar també les 6.779 enquestes de satisfacció fetes per l’organització a corredors que van prendre part de la millor marató, a la qual els participants li donen una nota mitjana de 8,8 sobre 10, amb un elevat nivell de satisfacció dels participants, ja que un 20,3 % atorga una valoració de deu i un 51,4 % de nou punts. Un 98 % d’estos corredors assegura que recomanaria participar en la Marató Valencia.

Dins dels serveis i experiència que oferix córrer la Marató Valencia Trinidad Alfonso EDP, els aspectes més valorats pels corredors són l’entrada a meta per la passarel·la sobre l’aigua, l’entorn de la prova ala Ciutat de les Arts i les Ciències, el disseny del renovat recorregut i els nombrosos punts d’animació en el traçat, que convertixen la Marató Valencia en una festa molt rendible per a la ciutat.

[vcr_button url=”https://www.valenciaciudaddelrunning.com/revistas/38-MVTA_EDP-2018-ivie/” target=”blank” background=”#080400″ color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: hand-pointer-o” icon_color=”#ffffff” text_shadow=”0px 0px 0px #ffffff” class=”boton-vcr-std”]Descarrega l’informe d’impacte econòmic complet[/vcr_button]

[vcr_note note_color=”#F68D2E” text_color=”#080000″ radius=”5″]Estudi d’impacte econòmic de la 38a Marató Valencia Trinidad Alfonso EDP fet per l’equip investigador següent: Joaquín Maudos (Ivie i Universitat de València) Joaquín Aldás (Ivie i Universitat de València) Eva Benages (Ivie i Universitat de València) Irene Zaera (Ivie) [/vcr_note]

Notícies relacionades