x

Sostenibilitat

En la Marató Valencia Trinidad Alfonso Zurich treballem perquè els nostres esdeveniments siguen cada vegada més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, perquè pensem que cada acció que fem, per xicoteta que siga, pot tindre un impacte positiu en el futur.

Actuem en diferents àrees de l’esdeveniment, per a aportar millores on siga possible: residus, emissions, producte, cadena de subministraments i formació.

Recollida de residus i reciclatge

Eliminació de bosses de plàstic

L’any 2018 es van substituir les bosses del corredor per gymsacks d’EDP reutilitzables. En la mateixa línia de treball, l’any 2019 es van eliminar també les últimes bosses de plàstic de meta (en les quals s’entrega l’avituallament final), que en aquell moment va suposar un estalvi d’unes 100 000 bosses entre les dos carreres, només aquell primer any.
2331-Expodeporte MVTA 2023-218
2334-MVTA 2023-1275

Recollida de residus

En col·laboració amb Ecoembes es posa en marxa la campanya “Corre, Recicla i Respira” durant les proves i es col·loquen diferents contenidors grocs (llandes, brics i envasos de plàstic) i blaus (envasos de paper i cartó) tant a les fires del corredor com durant el recorregut. Gràcies a esta mesura, en la Marató València 2019, amb prop de 22 000 corredors, es van arreplegar un total de 14 680 kg de residus. Concretament, 10 780 quilos d’envasos de plàstic i 3360 de cartó. De la mateixa manera, en l’edició de 2021, en la qual van participar 12 800 persones, es van arreplegar 11 550 quilos de residus, 7820 de plàstics i 3730 de paper. En 2021, amb l’aforament limitat per la COVID, es van recuperar 11 550 kg de residus de plàstic, paper i cartó i es van aconseguir evitar l’emissió de 3,27 tones de CO₂, l’estalvi energètic equivalent al consum anual d’onze cases de dos persones i al consum diari d’aigua de 1050 ciutadans.

Botelles de plàstic ‘bottle to bottle’

L’any 2019 es va posar en marxa, juntament amb Coca-Cola i Ecoembes, una iniciativa pionera a Espanya i a nivell mundial sobre reciclatge i economia circular d’envasos: Bottle to Bottle.

Recollida de roba

Des de fa anys, Koopera Càritas Diocesana de València du a terme una recollida solidària de roba i material esportiu en Expo Esport, la fira de la Marató València. A més, el dia de la carrera arrepleguen la roba d’abric que els corredors deixen en l’eixida. El 2019 es van arreplegar més de 10 000 peces de roba solidàries que s’entreguen a persones que ho necessiten, es venen de segona mà o es reciclen.

A la lona de València

Les lones usades durant l’esdeveniment passen a convertir-se en nous productes gràcies al Racó de Velluters, una associació dedicada a la integració social i laboral de persones amb problemes de salut mental, que amb el nom “A la lona de València” les transforma en bosses, motxilles, carteres i altres objectes d’ús quotidià.

EMISSIONS

Acords amb transport urbà

La Marató València aconsegueix acords per a fomentar l’ús de transport públic entre corredors i ciutadans.
En 2023, es va arribar a un acord amb la Generalitat i *Metrovalencia que van entregar a cadascun dels corredors un *bonometro amb quatre viatges per a gastar durant el cap de setmana en trajectes de la zona ABC.

Vehicles ECO Hyundai

Tots els vehicles que s’utilitzen en la prova utilitzen la tecnologia ECO de Hyundai. El cotxe de cap de carrera és un Hyundai IONIQ 5, que no produïx emissions a l’atmosfera, i per als desplaçaments de l’organització s’utilitza una flota de vehicles ECO formada pels Hyundai SANTA FE híbrid i híbrid endollable, TUCSON híbrid endollable i el Nou KONA en la versió 100 % elèctrica.

Acord RENFE

Tots els corredors i les seues famílies tenen un 10 % de descompte mínim per a viatjar a València els dies de l’esdeveniment en els trens, i d’esta manera es fomenta el transport sostenible.

PRODUCTE

Trofeus

Els trofeus per als guanyadors espanyols estan elaborats amb materials sostenibles.

Gymsacks

Les bosses de plàstic s’han substituït per gymsaks (material tèxtil no teixit) reutilitzables.

Ponxos

En la marató s’han retirat les mantes tèrmiques sense possibilitat de reciclatge i s’ha donat l’opció d’adquirir ponxos tèrmics reutilitzables.

cadena de subministraments

  • Eliminació del paper en les comunicacions amb el corredor i els proveïdors
  • Elaboració de la revista oficial amb paper amb certificat PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification)

DISTINCIONS

La Marató València ha treballat per a rebre el distintiu de la Green Sport Flag, el pla d’acció de l’esport espanyol per al medi ambient, que aplica un sistema de reconeixement als esdeveniments esportius que volen distingir-se per ser amables i respectuosos amb el medi ambient i compromesos amb l’entorn on es duen a terme.

FORMACIÓ

  • Un centenar de voluntaris informen els corredors sobre reciclatge i reducció de residus durant les fires del corredor de les dos carreres.