x

Què significa ser etiqueta d’Or?

24 febrer, 2016

Créixer comporta unes responsabilitats que cal complir per a seguir sent grans. La Marató i Mitja Marató València Trinidad Alfonso, organitzades per la SD Correcaminos i l’Ajuntament de València, han obtingut el reconeixement de la Gold Label de la IAAF, que reafirma el seu valor i les distingeix dins del llistat de les millors proves de fons del món. 

Arribar fins a ací no ha sigut, gens fàcil i nemés s’ha pogut aconseguir gràcies a l’esforç de totes les entitats que recolzen l’esdeveniment. La Fundació Trinidad Alfonso, com a col·laboradora principal de la prova, ha sigut un dels propulsors d’esta pujada, que va començar l’any 2013 amb l’etiqueta de Bronze fins a l’Or, obtingut després de la celebració de les edicions de 2015. Un salt qualitatiu en cada edició, el fruit de la qual s’ha aconseguit gràcies a la dedicació d’organitzadors, col·laboradors de l’esdeveniment i la satisfacció final dels corredors participants i arribats d’arreu del món.

Però el fet de ser reconeguts amb qualsevol d’estes etiquetes – or, plata o bronze- per part de la IAAF, no és una qüestió per res aleatòria. Esta qualificació obtinguda per Marató i Mitja Marató València Trinidad Alfonso porta darrere una sèrie de requisits que són exigits per la IAAF i que cal completar amb màxima precisió.

REQUISITOS GOLD LABEL_VAL

Els criteris de la IAAF, tant esportius com d’organització, doten d’excel·lència a les proves, que any rere any intenten millorar el valor de la seua competició per a mantindre este reconeixement. Amb este premi a les seues proves de Marató i Mitja Marató, València es col·loca com una de les grans ciutats del món per a la pràctica de la carrera a peu, en una llista privilegiada on es troben proves i ciutats com Nova York, Boston, Chicago, Ottawa, Torontó, Pequín, Hong Kong, Tòquio, Dubai, Sydney, Londres, Roma, París, Berlín, Viena, Lisboa, Praga o Istanbul.

infografia etiquetas oro

Tots els esforços recauen en gran part sobre la SD Correcaminos, organitzadora de les proves des de fa 25 i 35 anys. “Cada edició volem fer d’este esdeveniment una miqueta més gran i consolidar la marató i la mitja marató de València com a referents internacionals”, comenta el seu president Paco Borao, que també ocupa el màxim càrrec en AIMS. “La Gold Label de la IAAF no és fruit del treball d’un dia i d’uns quants. La implicació de tots fan possible els reconeixements que han rebut en els últims 3 anys. Des del primer fins a l’últim corredor passant per tota la gent que ix als carrers de València a animar i per cadascuna de les persones que posa un poquet de si mateixa perquè estes proves siguen les millors del calendari nacional”, explica Paco, que creu que València seguirà estant molts anys en l’elit de la carrera a peu perquè cadascun dels que col·laboren amb els esdeveniments es bolquen des del primer dia i esperen amb ganes les pròximes edicions.

Però els afalacs a Marató i Mitja Marató València Trinidad Alfonso no es queden en la ciutat. Álex Calabuig, director de Runners World Espanya, pensa que este reconeixement “ha de ser un orgull per a València, ja que molt poques ciutats en el món posseeixen dues etiquetes d’or”. Calabuig, que ha viscut d’a prop el creixement de València, creu que “mentre continuem somiant s’hauran aconseguit altres assoliments fins i tot més importants, com el foment de l’esport en la societat valenciana i una aposta clara per la qualitat, la professionalitat i la projecció exterior de la imatge de València com una destinació turística esportiva de primer nivell internacional”. No obstant açò, entre tots els aspectes a destacar, Calabuig assenyala que “el més important de tot ha sigut aconseguir que els ciutadans s’involucren en la marató. El lema “Corre a animar” em sembla molt encertat i s’ha aconseguit un suport prou rellevant del públic, que s’ha bolcat amb els corredors, especialment en les dues últimes edicions. Açò no té preu. És un luxe comptar amb uns ciutadans que respecten, valoren i recolzen els esdeveniments esportius de la seua ciutat”.

Per a Fernando Miñana, periodista de Las Provincias, amb l’ascens d’estes dues proves, València s’ha convertit en “una de les principals capitals del món en una de les activitats esportives més practicades. És molt més que una etiqueta esportiva, és la constatació de la seua bona organització i la seua integració en la ciutat, com un reflex d’una societat, la valenciana, que estima l’esport”. El redactor del diari valencià afirma que el valor d’ambdues proves “es multiplica en acceptar-ho la ciutat com alguna cosa propi, com un motiu per a presumir, com demostra des de fa tres anys prenent literalment els carrers, alguna cosa que solament succeeix en unes poques ciutats en el món”.

També Ángel Cruz, periodista i referent del diari AS en les pàgines dedicades a l’atletisme, assegura que amb València s’ha fet “un reconeixement de plena justícia perquè tant Marató com a Mitja Marató són carreres d’altíssima qualitat”. A més, afirma que els corredors li destaquen que “l’organització és esplèndida, les marques són excel·lents i l’ambient és únic”. València, segons el propi Ángel, té “eixa barreja perfecta entre els quals hi ha les marques de relleu mundial i aquelles que només volen superar-se a si mateixos”, la qual cosa augura un futur per a l’atletisme de fons i per a la ciutat.

Per la seua banda, Andrés García Armero, periodista del diari Marca, apunta el valor d’una distinció més que merescuda per a certificar la Marató i la Mitja Marató de València: “No tenen gens que envejar a les millors proves del món. Estar en la Champions de les carreres de ruta implica atraure als millors fondistes del planeta any rere any”. García Armero, amb una visió més àmplia de tot el que esdevé en la carrera a peu, veu a València i en les seues dues grans proves, un referent: “La seua vocació de créixer, les seues ganes de ser una prova de referència mundial. Tant la Marató com la Mitja Marató de València han sabut conjugar els dos vessants de l’atletisme, la popular i la professional, en una mateixa carrera perquè ambdues vagen de la mà”.

Carlos Domingo, veu de Maratón Radio en les carreres de fons nacionals, opina que el simple fet de tenir l’Etiqueta d’Or de la IAAF “ja és alguna cosa diferencial. Són dues proves de nivell mundial i donen garanties al corredor que s’inscriu en Marató i Mitja Marató València Trinidad Alfonso”. No obstant açò, per a Carlos Domingo el més important és que “s’ha aconseguit crear una atmosfera especial” durant els caps de setmana de les proves, integrant a tota la ciutat. “El visitant és capaç de viatjar a València a passar uns dies i participar en multitud d’esdeveniments paral·lels temàtics que li permeten anar obrint boca de cara a la prova del diumenge”.

Per últim, Moisés Domínguez, periodista de Levante-EMV, explica que les Etiquetes d’Or “suposen donar el salt definitiu i sobretot, tirant la vista arrere, suposa una satisfacció pel treball ben fet. Destacaria el fet d’haver-se aconseguit per fi la comunió amb la ciutadania. L’atleta ha deixat de ser una cosa molesta i que arruïna un diumenge, ara s’ha convertit en una persona a la qual cal animar”. El més important per a Moisés d’esta condecoració és la unió: “La ciutat creu en la Marató”.

 

Notícies relacionades