x

Consells mèdics

Consells mèdics per a completar amb èxit i seguretat la Mitja Marató Valencia 

El 27 d’octubrese celebrarà la XXIX Mitja Marató Valencia Trinidad Alfonso EDPi volem assegurar-nos que completes la prova amb èxit i seguretat.

Molts de vosaltres ja l’haureu correguda alguna vegada, però per a uns altres serà la vostra primera mitja marató. En qualsevol cas, vos donarem uns consells generals perquè esta carrera siga una experiència inoblidable.

Per descomptat, cal ser constant, complir els programes que vos proposeu i, sobretot, tindre coneixement.

1. Seguretat i salut abans de res

Volem que estigues en les millors condicions de salut el dia de la prova. Ara que tens temps suficient és un bon moment per a fer-te una revisió mèdica si encara no te l’has feta. Així com en el treball es fan revisions mèdiques, per a fer una mitja marató és important començar a entrenar amb un estat de salut òptim. Moltes vegades passen inadvertits dèficits nutricionals, anèmies, alteracions d’electròlits o altres xicotets problemes que poden ser detectats amb una simple analítica. Si no t’has fet mai una revisió mèdica, ara és el moment de posar-te en mans d’un especialista que et recomane les proves necessàries segons les teues condicions.

Si tens més de 40 anys o presentes algun tipus de malaltia crònica (hipertensió, diabetis, dislipèmia…) és fonamental que comentes amb el teu metge habitual que tens interés per fer esta prova.

Hidratación medio maratón

2. Nutrició adaptada al teu entrenament

El que mengem i el que bevem repercutix directament en el nostre rendiment, no solament els dies previs a la carrera, sinó també durant els mesos d’entrenament.

Faràs un esforç important i és fonamental que la teua nutrició siga coherent. Potser és el moment per a introduir en els vostres hàbits de vida una dieta equilibrada.

Evita l’alcohol i les substàncies tòxiques.

Hidrata’t bé, no solament els dies previs a la carrera.

Seguix una dieta variada, basada en hidrats de carboni i proteïnes. Evita els greixos saturats i aporta greixos insaturats, com els que es troben en l’oli d’oliva i el peix .

En resum: Menja sa i equilibrat.

3. Sigues responsable amb l’entrenament

Una mitja marató no és una cosa menor. Requerix un entrenament constant i progressiu.

Incorpora descansos i períodes de recuperació, sobretot després de jornades intenses. El sobreentrenament només conduïx a lesions.

Així mateix, és el moment per a fer tot tipus de proves. Sabatilles, camiseta, gels, calcetins… qualsevol novetat durant la prova pot arruïnar tots els esforços que has fet. Ara tens temps suficient per a provar tot el que vulgues de cara a la mitja marató.

4. No et deixes portar per les emocions

La mitja marató és una carrera molt més explosiva que la marató. Normalment portem ritmes més ràpids i agressius. A vegades, amb l’emoció del moment, ens oblidem del nostre ritme, de manera que arribem a córrer molt per davall del ritme al qual estem acostumats a entrenar i pot jugar-nos una mala passada.

Corre amb cap. Que l’emoció de la gent i les animacions no t’altere el ritme que tens programat. Et recomane que vages de menys a més, adoptant una actitud conservadora.

Compte amb l’últim quilòmetre. Estadísticament és el tram de major risc d’esdeveniments cardiovasculars. Fer un esprint quan portes 20 quilòmetres recorreguts no és la millor idea. Volem veure’t arribar a meta amb un somriure.

Consejos médicos medio maratón

5. Escolta el cos i cuida’t

Sempre, sempre: Listen your body: Stay healthy!

Introduïx sessions d’estiraments en la teua preparació. No solament és important enfortir les cames; exercicis tan simples com els esquats o abdominals, que reforcen el cor i el glutis, milloraran també el teu rendiment.

Si durant estos mesos notes alguna molèstia o no et trobes bé, és important que frenes un poc o fins i tot que pares uns dies. Si tot i això no millores, posa’t en mans d’un professional com més prompte millor. Encara que penses que estàs perdent temps, a la llarga en guanyaràs.

Estes senzilles recomanacions es resumixen en dos paraules: SENTIT COMÚ. Si el vostre estil de vida és coherent amb l’entrenament que esteu seguint, teniu molt guanyat. Sigueu responsables amb la vostra preparació.

Volem veure-vos a tots en plena forma el 27 d’octubre a la nostra ciutat!

Luis Cort, director mèdic de la Mitja Marató Valencia

Luis Cort, director médico del Medio Maratón Valencia