x

Mitja Marató València: 25 edicions de canvis i novetats

17 juliol, 2015

Què estaves fent en 1988? Eixe va ser l’any de la primera vegada que a València es va començar a parlar de la distància de la Mitja Marató i enguany es complixen 25 edicions. Si et poses a pensar han passat 27 anys des de la primera carrera que en realitat tampoc era una mitja marató. Però té truc ho expliquem…

En 1988 es va disputar la primera 20K patrocinada per Adidas en la ciutat de València. No era una marató i tampoc es va celebrar fa 25 anys. I és que entre els anys 1993 i 1995 no es va organitzar l’esdeveniment per motius aliens a l’organització. Malgrat el paró, Adidas va continuar amb el patrocini i va col·locar a València en el circuit de proves de 20kms de la marca. El format va canviar en 2005, quan la carrera es va convertir una mitja marató oficial amb els seus 21.097 metres corroborats per la Real Federació Espanyola d’Atletisme i la IAAF.

El recorregut d’aquella època versava per la part oposada de la ciutat de València. La carrera es disputava cap a l’est de la ciutat. No obstant això, l’any 2009 es va donar un gir total en la ubicació de la prova i es va col·locar en la part contraria de València, amb inici al Tinglat 2 del Port de València.

Han passat 25 edicions i el món del running ha canviat per complet. Kelme i Paredes eren les marques capdavanteres de l’època i hui en dia ja poca gent s’acorda d’elles. Ara Asics, Mizuno i Adidas copen el mercat de tèxtil i sabatilles en els corredors amb tecnologies molt més avançades.

25-aniversario-Medio-2

No nomes el món del running ha canviat, la vida en general. L’exemple més clar és la moneda. Hem passat de les pessetes a l’euro, havent-hi corredors que encara calculen el preu de les coses en l’antiga moneda.

Una bona opció després de la prova era refrescar-se amb una Coca Cola, un llitre de la beguda costava en 1988 uns 55 cèntims, ara, una botella de mig litre costa 80 cèntims.

Molts altres segur que després de la recuperació optaven per passar la vesprada disfrutant d’una bona pel·lícula, La Jungla de Cristal, Willow, Agarralo Como Puedas o Bitelchus eren un dels èxits. Amb les roses de casa el cinema podria costar-te uns 2 o 3 euros, pels 7,70 o 9 euros que et podria costar veure als dinosaures de Jurassic Park en 3d.

Tant per a anar al cinema com per a tornar a casa l’opció era tornar en taxi, no hi havia metre a València en 1988. Segurament molts ara aniran a consultar en la seua casa els resultats en el seu ordinador o directament ho faran en el seu Tablet o smartphone. En 1988 el contacte amb l’ordinador personal probablement era amb Spectrum i les seues cintes de jocs.

Quant a la data de celebració, la prova ha canviat de la primavera a la tardor. En 2009, després de més de 19 anys disputant-se al llarg del mes de maig, l’organització decideix traslladar la prova al mes d’octubre, coincidint amb el final de la temporada runner.

Les marques també han millorat amb el pas dels anys. En 2001 el millor crono masculí ho va parar Julio Rey en 1:01:43, però en l’última edició de la Mitja Marató València Trinidad Alfonso (2014) Abraham Cheroben va reduir en quasi 3 minuts la marca fins als 58:48, sent esta carrera la sisena més ràpida de tots els temps. En dones, a més d’haver superat el miler de participants, els temps han millorat en quasi 20 minuts des de l’1:25:36 que va marcar Teresa Gracia en 2001 fins a l’1:08:01 d’Emily Chebet Muge en 2014.

Com hem canviat.

Boton más info inscripciones medio maraton valencià

Notícies relacionades