x

L’UJI, Hospitales Nisa i Marató València estudiaran la recuperació dels seus corredors

16 juny, 2016

La Universitat Jaume I de Castelló, la Fundación Trinidad Alfonso, la S.D. Correcaminos i la Fundación Hospitales Nisa han subscrit un conveni de col·laboració per al desenvolupament del projecte de recerca CRS (Corre, Recupera, Repeteix, Sempre Saludable) que té com a objectiu analitzar científicament com els canvis fisiològics que es produeixen en una carrera de llarga duració són recuperats pels esportistes. Per a açò es realitzarà un control i diferents programes d’intervenció en 100 corredors de la Marató València Trinidad Alfonso EDP en 2016, un seguiment que s’iniciarà un mes abans de la carrera i que finalitzarà huit dies després de la disputa de la proba, el 20 de novembre de 2016. La gran innovació en aquest treball es troba en l’estudi dels processos de recuperació i com un tipus d’exercici físic pot facilitar-los.

El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent; el responsable de projectes de la Fundación Trinidad Alfonso, Juan Miguel Gómez; el director general de la Fundació Hospitals Nisa, Joaquín Montenegro, i el president de la Societat Esportiva Correcaminos, organitzadora de la Marató València, Francisco Borao, han signat el conveni de col·laboració que s’ha concretat a més a través d’un contracte de recerca per part de la Fundación Trinidad Alfonso amb el grup de recerca dirigit pel professor del Departament d’Educació de l’UJI, Carlos Hernando, que serà l’encarregat de realitzar el projecte. L’acord arreplega, a més, la col·laboració de la S.D. Correcaminos per a habilitar diversos espais per a la realització dels controls als esportistes tant en la fira del corredor com en l’eixida i la meta de la marató. Per la seua banda, la col·laboració de la Fundació Hospitales Nisa es concretarà en la realització de proves als participants en l’estudi a Nisa Salud Deportiva a l’Hospital Nisa 9 de Octubre, entre les quals s’inclouran ecocardiograma doppler color, ergometries i analítiques de sang i d’orina.

Durant la signatura dels acords, el rector de l’UJI, Vicent Climent, ha destacat la importància i l’ambició d’aquest projecte que conjumina esport i salut i del que sens dubte “sorgiran recomanacions molt interessants per als participants en aquest tipus de proves”. En aquest sentit, el president de la S.D. Correcaminos entén que és “fonamental comptar amb dades objectives del que representa la preparació i la recuperació d’una marató”. Per a Borao l’atenció mèdica als participants en una carrera és bàsica dins dels serveis que l’organització ha de brindar al corredor. Per açò, destaca la satisfacció de l’associació per col·laborar en un estudi d’aquestes característiques. També Juan Miguel Gómez, en representació de la Fundación Trinidad Alfonso, ha destacat la importància del projecte “dins de la campanya ‘Entrena Tu Salud’ que hem engegat enguany per a la conscienciació del corredor en la seua preparació per a una marató”. Per la seua banda, Joaquín Montenegro ha agraït la confiança dipositada en Hospitals NISA per a la realització dels controls i la satisfacció del grup sanitari per col·laborar en un projecte d’aquesta envergadura.

CRS: Corre, Recupera, Repeteix, Sempre Saludable

El projecte CRS té com a prioritat veure com la recuperació després de la marató evoluciona depenent del tipus de treball realitzat en els primers set dies, amb la finalitat de determinar de forma objectiva quin tipus d’exercici físic facilita un restabliment més ràpid. L’estudi donarà resposta així a l’ampli nombre d’esportistes que participen en aquestes competicions i que s’ha incrementat de forma exponencial. La popularització d’aquestes carreres basada en els principis de la salut i el benestar ha comportat, en alguns casos, conductes additives i que han transformat el seu objectiu saludable en altres finalitats que no ajuden a l’equilibri entre salut i rendiment.

El projecte de recerca, que tindrà una durada de 18 mesos, pretén conèixer elements importants per a la salut i aportar recomanacions per als corredors i les corredores habituals en aquest tipus de carreres. D’igual manera, cerca conscienciar a la societat de la necessitat d’incorporar l’activitat física en el seu estil de vida, i en particular la carrera, d’una manera ordenada i coneixent els riscos a tenir en compte per a la seua realització de manera saludable.

Les dues principals línies de recerca se centren, en primer lloc, a conèixer els canvis fisiològics que es produeixen en els corredors d’una marató de manera que es puguen valorar les conseqüències que produeix en l’organisme la realització d’una prova d’aquestes característiques, treball que va a poder confrontar-se amb altres investigacions ja publicades. Una segona línia de recerca, de caràcter innovador i poc estudiat, se centra a conèixer els processos que afavoreixen la recuperació d’aquesta afectació al cos, de manera que es puga afirmar científicament el temps necessari perquè una persona puga realitzar un altre esforç de certa intensitat i conèixer, d’entre els tipus d’exercici físic realitzats en la fase de recuperació, quin d’ells és el més idoni per a millorar el temps i els processos de recuperació.

Pròximament, més informació i inscripcions al programa de recerca a la web www.maratonvalencia.com

Notícies relacionades