x

València, en l’elit de les mitges maratons

29 maig, 2016

La Mitja Marató València Trinidad Alfonso s’ha consagrat com una de les millors proves del món en la distància dels 21.097,5 metres per les grans fites obtingudes en els darrers anys. De fet, la carrera valenciana ha sigut una de les més ràpides del planeta durant dos temporades consecutives gràcies als cronos d’Abraham Cheroben, que en 2014 va parar el rellotge en 58:48 i en 2015 es va quedar en 59:10.

infografia etiquetas oro_MMVTA-03

A més, la carrera valenciana va ser reconeguda amb l’Etiqueta d’Or de la IAAF a principis d’enguany, convertint-se en la primera espanyola de la seua distància a obtenir aquesta acreditació internacional, la qual reconeix els estàndards de qualitat tant a nivell organitzatiu com de gestió de la competició. Amb tot, es tracta d’un privilegi que només està a l’abast de deu cites globals, de manera que Mitja Marató València Trinidad Alfonso ha passat a competir en la mateixa lliga que altres grans capitals:

Lisboa

Malgrat els seus marcats desnivells, la capital lusitana té dissenyat un recorregut que s’adapta a les exigències de tot runner. De fet, l’etíop Ruti Aga va parar el crono en 1:09:16 en 2016, registrant una bona marca per a una ciutat que també viu al màxim les seues proves de fons. cal destacar que Lisboa juntament amb València, Praga i Roma són les úniques ciutats en el món que posseeixen l’Etiqueta d’Or de la IAAF tant per a Marató com para Mitja Marató.

IMG_0567

 

República Txeca

Bona mostra de la seua gran tradició en la carrera a peu és que acull cinc proves de 21.097,5 metres (Praga, Karlovy Vary, České Budějovice, Olomouc i Ústí nad Labem) amb la màxima distinció de la IAAF, sent el país amb més i millors carreres en la distància del món. Els seus resultats són evidents, perquè cada any reuneixen a milers i milers de corredors en els seus carrers. Praga destaca entre totes les ciutats, no només per ser la capital del país, sinó per tenir una mitja marató del més alt nivell en l’organitzatiu i en els resultats. Per exemple, la kenyana Violah Jepchumba va aconseguir allí el passat 2 d’abril el millor crono de l’any (1:05:51).

Roma

Continuem a Europa on una altra Etiqueta d’Or es troba en l’anomenada ‘ciutat eterna’, la qual també destaca pel seu bon saber fer, la multitudinària participació i els excel·lents cronos, com el de Yego Solomon Kirwa (58:44) o Worknesh Degefa Debele (1:07:08). Sense dubte, unes marques dignes per a ser coronada com una de les millors carreres del planeta.

Bogotà

Ja fóra del vell continent, una de les proves d’esta distància guardonada amb la Gold Label de la IAAF és a Amèrica del Sud. Concretament, a Bogotà, la mitja marató del qual agrupa cada any a més de 50.000 corredors vinguts de 50 països diferents. D’esta manera, encara que les condicions climatològiques no permeten baixar de l’hora, aquesta prova també s’ha consolidat com una de les referències mundials.

Yangzhou

L’altra mitja marató no europea a citar en este llistat te lloc a la Xina i deu el seu nom a un destacat monjo originari d’aquesta ciutat que va consagrar la seua vida a predicar el budisme: Jianzhen. La carrera de 21.097,5 metres de Yangzhou es va encetar en 2006 i, encara que el seu públic segueix sent asiàtic en la seua majoria, cada vegada més corredors estrangers la inclouen en el calendari. Així, en la seua última edició va superar els 35.000 participants.

En definitiva, la Mitja Marató València Trinidad Alfonso s’ha integrat en un selecte grup que ofereix una experiència inoblidable als corredors pel bon ambient de la ciutat, les animacions repartides al llarg del recorregut i les activitats paral·leles a la prova esportiva en si. El 25é aniversari que la carrera valenciana va commemorar el passat 2015 va ser la confirmació d’aesta trajectòria d’excel·lencia, la qual també és avalada pel nombre d’inscripcions, superant les 12.000 en la seua última edició. Tot convida a pensar que la carrera de 21.097,5 metres per excel·lència en la Ciutat del Running té un prometedor futur per davant.

 

Notícies relacionades