x

El turisme esportiu vinculat a la Marató de Valencia deixa en la ciutat 7,3 milions d’Euros

24 gener, 2014

El turisme esportiu que va propiciar l’última edició de la Marató de València va deixar a la ciutat un gasto de 7,3 milions d’euros. Esta dada s’arreplega dins de l’estudi realitzat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), dirigit pel catedràtic d’Economia de la Universitat de València, Joaquín Maudos, qui des de 2011 analitza l’impacte econòmic de la Marató de València, un esdeveniment que organitzen la Societat Esportiva Correcaminos i l’Ajuntament de València.

Segons l’informe de l’IVIE, la prova celebrada el 17 de novembre de 2013 va generar un gasto total a València de 8.463.563 euros, un 30% més que en l’edició de 2012. D’este gasto total, el 86,4% (7.309.919 euros) correspon al gasto realitzat pel turista esportiu que ha acudit a València junt amb els seus acompanyants a participar i disfrutar de la marató o de la prova de 10K. Els gastos necessaris per a l’organització de l’esdeveniment són d’1.153.644 euros (13,6% del gasto total).

Maraton-Valencia-Evolución-Gasto-Turismo-Deportivo

Una impacte econòmic de 3,9 € de renda per cada euro invertit

Així, la cita atlètica va deixar un impacte econòmic de 3,9 euros de renda per cada euro invertit per l’organització. Unes dades que augmenten un 36% la rendibilitat econòmica de la prova respecte als obtinguts en l’edició de 2012, que se situava en un impacte de 3,2 euros. A més, el gasto associat a la marató ha permés generar un total de 5.225.696 euros de renda (PIB) a València i 186 ocupacions.

Maraton-Valencia-Evolución-Impacto-Generado

En comparació amb els resultats de l’anterior edició, en 2013, la rendibilitat econòmica ha sigut superior com a conseqüència del nombre més gran de participants (quasi 4.000 corredors més entre la marató i la carrera 10K). El fet d’haver augmentat considerablement la xifra de participants sense pràcticament alterar el pressupost suposa haver passat d’un escenari de 3,2 euros de renda a obtindre, en 2013, una xifra de 3,9 euros per cada euro gastat en l’organització.

Un efecte multiplicador de l’impacte que genera la Marató de València a la ciutat que no ha deixat de créixer en el temps, ja que la primera referència s’establix en l’edició de 2011, on l’estimació del retorn generat es va establir en 1,7 € per euro invertit. D’esta manera es confirma, també en termes econòmics, la potencialitat de la prova com a font de generació de riquesa per a la ciutat.

Pel que fa als destinataris d’este impacte econòmic de la marató i del 10K, es conclou que principalment s’ha vist reflectit en el sector servicis, on l’hostaleria, el comerç, les activitats immobiliàries i els servicis empresarials han copat el 90% de la repercussió econòmica de l’esdeveniment.

L’Ajuntament de València, junt amb la Societat Esportiva Correcaminos, ambdós en qualitat d’organitzadors de la Marató de València, ha plantejat la necessitat de quantificar l’impacte econòmic associat a la prova. L’objectiu d’este estudi, per mitjà de la metodologia input-output, pretén reflectir l’aposta per les noves fórmules del foment del turisme esportiu participatiu per a atraure visitants a la ciutat, tal com s’arreplega en el Pla Estratègic de l’Esport de València.

Es pot consultar i descarregar l’informe complet elaborat per l’IVIE en l’enllaç següent.

 

Notícies relacionades

Política de galetes
Aquest lloc web utilitza cookies perquè vosté tinga la millor experiència d'usuari. Si està conforme amb això, punxe ACCEPTAR. Si no ho fa, és possible que la pàgina web no carregue totes les seues funcionalitats. Per a més informació, pot consultar la nostra política de galetes punxant en l'enllaç.

Acceptar